Gestorven militairen WO 1 - Historische achtergrond (summier)

 
Gestorven militairen  WO 1 (Heusden) Historische achtergrond Richard Van Neste - oorlogsvrijwilliger Thuispagina Contact

 

Voor augustus 1914

Augustus 1914

Antwerpen

IJzerslag

Wacht aan de IJzer

Bevrijdingsoffensief

Na 1918

Augustus 1914 - Slagen om Luik en Namen

De Slag om Luik liep gedurende twaalf dagen van 5 tot 16 augustus. Het was in het begin een morele overwinning omdat de Belgen verrassend eerder zware verliezen toebrachten aan de Duitse overmacht.

De Slag om Luik was de eerste slag te lande. Het Duitse Tweede Leger overschreed de grens met het neutrale België om Frankrijk van uit het noorden aan te vallen. De uitvoering van het Schlieffenplan was gestart.

Het oorspronkelijke doel van de Duitse invasieleger dat 320000 man sterk was, was de stad Luik in te nemen. De fortengordel rond Luik bestond uit twaalf forten die rond 1880 waren gebouwd. Ze lagen een 6 tot 10 km van de stad zelf. En de forten zelf lagen 3 tot 5 km uiteen. In totaal hadden die forten ongeveer 400 kanonnen van uiteenlopend kaliber. In totaal beschikte generaal Leman over ongeveer 70000 man.

In de nacht van 5 augustus vielen de Duitsers aan. Ze maakten weinig of geen vooruitgang en leden felle verliezen. In plaats van de aanvallen op de forten voort te zetten trokken de Duitsers tussen de forten heen. De Belgen hadden er de geplande loopgraven niet gebouwd. De Duitsers trokken Luik zelf binnen. Op 7 augustus gaf het garnizoen zich over. Toch konden ze hun opmars door België niet verder zetten zonder de forten te veroveren. Na beschieting met (zeer) zware kanonnen werden de Luikse forten uiteindelijk op 16 augustus ingenomen.

Op 17 augustus begon de volgende fase van het Schlieffenplan: een brede beweging maken doorheen België en het Belgisch leger terugdringen naar Antwerpen. Brussel werd zonder tegenstand ingenomen op 20 augustus.

Na de val van Luikse forten moesten de Duitsers op hun weg naar Frankrijk voorbij Namen. Negen forten waren tussen 1888 en 1892 gebouwd op ongeveer 8 kilometer van het stadscentrum. Ten hoogste 37000 Belgische soldaten (met laag moreel en slecht bewapend) moesten het hoofd bieden aan meer dan 100000 Duitse soldaten. Een aanval op Charleroi beperkte de Franse steun aan het Belgisch leger dat Namen verdedigde. Zware Duitse artillerie bestookte de Naamse forten en op 23 augustus konden de Duitsers 's avonds Namen binnen trekken. Namen was opgegeven.

Bron: http://www.firstworldwar.com/battles/liege.htm en http://www.firstworldwar.com/battles/namur.htm

In deze periode verloren drie Heusdenaars het leven:

Laatst bijgewerkt op 24/09/2017

Bezoekers sinds 28 juli 2010:

weebly analytics