Richard Van Neste - oorlogsvrijwilliger

Gestorven militairen WO 1 (Heusden) Historische achtergrond Richard Van Neste - oorlogsvrijwilliger Thuispagina Contact

 

  Eerder toevallig ontdekte ik in 2013 op de Britse militaire begraafplaats 'Lyssenthoek Military Cemetry' (Poperinge) het graf van een soldaat met een Vlaams klinkende naam ... Richard Van Neste (zie foto). Wanneer blijkt dat hij in Elsegem was geboren, was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Ik geef immers les in Oudenaarde. De zoektocht kon beginnen.

Uiteindelijk kwam ik in contact met dhr Hubert Verbrugge. Hij is een kleinzoon van Richard (zoon van de oudste dochter Angelique). Dhr Hubert Verbrugge bezorgde mij heel wat bruikbaar materiaal.

Op de onderstaande foto (Winnipeggers in Frankrijk) staat Richard aan de linkerkant.

Het materiaal dat mij ter beschikking werd gesteld kon gecombineerd worden met opgezocht materiaal (in verband met overtochten naar en van Canada en het militaire aspect). Alles resulteerde in een artikel. Dit artikel kan gedownload worden via 'Private' Van Neste - Vlaamse onderwijzer in Canadese dienst. Dit artikel verscheen ook al in ...

  • Handelingen van Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde, van zijn Kasselnij en van de Lande tusschen Maercke en Ronne. Deel LII, januari 2015 (pagina 185 - 230)
  • Vlaamse Stam, 51ste jaargang - nummer 2 - april-juni 2015 (pagina 125 - 143)

Richard staat als gesneuvelde soldaat overigens ook vermeld op het gedachtenisprentje dat na de Eerste Wereldoorlog werd uitgereikt en op de gedenksteen op Elsegemplein.

Op 10 november 2014 (exact 97 jaar na het overlijden van Richard) vond op de begraafplaats een korte plechtigheid plaats. Rechtstreekse afstammelingen en een (uitgebreide) afvaardiging van het Poperingse stadsbestuur luisterden in het bezoekerscentrum eerst naar een korte toespraak. Mevr. Annemie Morisse (Wereldoorlog I-cel van de stad Poperinge) schetste kort het project en de plaats die Richard daar in heeft. Kleinkinderen (en een achterkleinkind) waren aandachtige toehoorders. Burgemeester Christof Dejaegher bracht een korte bloemenhulde. Kleinzoon Marc werd door de Westvlaamse televisie (Focus-WTV) geïnterviewd. Kleindochter Josée kleefde een foto van Richard op de gedachtenismuur van het bezoekerscentrum.

 

 

 

 

 

 

 

     

  

Laatst bijgewerkt op 24/09/2017

Bezoekers sinds 28 juli 2010:

weebly analytics