Gestorven militairen WO 1 - Historische achtergrond (summier)

 
Gestorven militairen WO 1 (Heusden) Historische achtergrond Richard Van Neste - oorlogsvrijwilliger Thuispagina Contact

 

Voor augustus 1914

Augustus 1914

Antwerpen

IJzerslag

Wacht aan de IJzer

Bevrijdingsoffensief

Na 1918

Slag om de IJzer

De Duitse troepen waren zeer snel opgerukt naar het westen. De Belgische (en de andere geallieerde) troepen wilden hen tegenhouden aan de laatste natuurlijke verdedigingslijn ... de IJzer. In de polder wordt het waterpeil geregeld door een netwerk van kanalen, pompen en gemalen.

De Duitse aanval begon op 18 oktober met een hevig bombardement. Na herhaaldelijke aanvallen konden de Duitsers een bruggenhoofd slaan in Tervaete nadat ze een tijdelijke voetbrug hadden ontdekt. Hierdoor moesten de Belgische troepen terugtrekken tot achter de spoorweg Diksmuide-Nieuwpoort. Diksmuide (geallieerd bruggenhoofd op de oostelijke oever van de IJzer) werd (voorlopig) door Franse troepen gehouden ten koste van zware verliezen.

Omdat de Belgische weerstand verzwakte en Koning Albert I voor een Duitse doorbraak vreesde werden op 25 oktober de sluizen van Nieuwpoort geopend. Het gebied tussen het IJzerkanaal en de spoorweg overstroomde waardoor de Duitsers verplicht waren om op 29 oktober terug te trekken.

Uiteindelijk viel Diksmuide op 10 november toch in Duitse handen. Nieuwpoort bleef de hele oorlog in Belgische handen.

Bron: http://www.firstworldwar.com/battles/yser.htm

In deze periode stierven:

Laatst bijgewerkt op 24/09/2017

Bezoekers sinds 28 juli 2010:

weebly analytics