Gestorven militairen WO 1 - Historische achtergrond (summier)

 
Gestorven militairen WO 1 (Heusden) Historische achtergrond Richard Van Neste - oorlogsvrijwilliger Thuispagina Contact

 

Voor augustus 1914

Augustus 1914

Antwerpen

IJzerslag

Wacht aan de IJzer

Bevrijdingsoffensief

Na 1918

Beleg van Antwerpen

Na de val van de Luikse en de Naamse forten had het Belgische leger zich terug getrokken op Antwerpen. Het Duitse leger viel Antwerpen echter niet aan. Ze rukten verder op naar Frankrijk. Toch bleef de aanwezigheid van een grote legermacht een voortdurende dreiging in de Duitse flank.

Op 24-25 augustus en op 9 september vielen de Belgen de Duitsers in de flank aan. Beide uitvallen waren bedoeld om de druk op de Franse en de Engelse legers rond Bergen en Charleroi te doen afnemen. Na de laatste poging besloten de Duitsers Antwerpen in te nemen. Ze volgden weer dezelfde tactiek: zware artilleriebeschietingen moesten de weerstand breken. En met succes. De beloofde Britse hulp kwam te laat. Toch konden de troepen die in Antwerpen gelegerd waren, ontkomen. Ze trokken naar de kust en de IJzervlakte.

Op 19 augustus viel Leuven. Tot 25 augustus was het er rustig. Toen werden de Duitsers aangevallen door Belgische troepen die uit Antwerpen oprukten. In paniek trokken de Duitsers terug op Leuven. De Duitsers vreesden ten onrechte voor een massale geallieerde aanval. De Leuvense bevolking kreeg de schuld voor het verspreiden van die geruchten. Gedurende vijf dagen werd Leuven geplunderd. De universiteitsbibliotheek met oude manuscripten werd verwoest en de Sint-Pieterskerk werd ernstig beschadigd. Executies vonden plaats.

Bron: http://www.firstworldwar.com/battles/antwerp.htm en http://www.firstworldwar.com/battles/louvain.htm

In deze gevechten sneuvelden twee Heusdenaars:

Laatst bijgewerkt op 24/09/2017

Bezoekers sinds 28 juli 2010:

weebly analytics