Gestorven militairen WO 1 - Historische achtergrond (summier)

 
Gestorven militairen WO 1 (Heusden) Historische achtergrond Richard Van Neste - oorlogsvrijwilliger Thuispagina Contact

 

Voor augustus 1914

Augustus 1914

Antwerpen

IJzerslag

Wacht aan de IJzer

Bevrijdingsoffensief

Na 1918

Vůůr 4 augustus 1914 - julicrisis

De regering van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije was vůůr 1914 al jaren op zoek naar een geloofwaardig excuus om ServiŽ aan te vallen. De moord op Franz Ferdinand (28 juni 1914) was voor de Dubbelmonarchie een gedroomd voorwendsel om een oorlog te ontketenen.

Omdat ServiŽ beduidend zwakker was dan Oostenrijk-Hongarije, vermoedde men dat de oorlog snel over zou zijn. Sommige leiders zagen nochtans het gevaar: een mogelijke oorlog tegen ServiŽ zou kunnen escaleren wegens de gevolgen van verdragen tussen verschillende Europese landen. Anderzijds was de betrokkenheid van ServiŽ bij de moord helemaal niet aangetoond.

Toen de Duitsers steun beloofden aan Oostenrijk-Hongarije, voelde Oostenrijk-Hongarije zich sterk. ServiŽ kreeg op 23 juli een ultimatum. ServiŽ willigde (totaal onverwacht) de belangrijkste eisen van Oostenrijk-Hongarije in. De Dubbelmonarchie gebruikte de niet-ingewilligde (maar weinig belangrijke) eisen als excuus om toch de oorlog te verklaren (28 juli 1914). Op 30 juli werd Belgrado gebombardeerd. Op 30 juli mobiliseerde Rusland. Op 1 augustus volgden Frankrijk (als bondgenoot van Rusland) en Duitsland (aan de zijde van Oostenrijk-Hongarije). In het Duitse ultimatum aan BelgiŽ (2 augustus) werd vrije doortocht naar Frankrijk gevraagd. Toen op 4 augustus de Duitsers BelgiŽ binnenvielen, trad ook Groot-BrittanniŽ toe tot de oorlog. De eerste reacties op het oorlogsnieuws waren veel enthousiaster dan ooit was gedacht. De publieke opinie dacht dat de oorlog tegen Kerstmis ging gedaan zijn.

Bron: http://www.firstworldwar.com/origins/julycrisis.htm

Laatst bijgewerkt op 24/09/2017

Bezoekers sinds 28 juli 2010:

weebly analytics